CPO LT ragina šalies ūkininkus dalyvauti centralizuotuose viešuosiuose maisto produktų pirkimuose

VšĮ Centrinė perkančioji organizacija (CPO LT) kviečia tiekėjus iki gruodžio 9 d. teikti pasiūlymus pieno ir pieno produktų ir duonos ir duonos gaminių pirkimui

CPO LT, atsižvelgdama į perkančiųjų organizacijų poreikius, pradėjo viešojo pirkimo procedūras dėl maisto produktų centralizavimo.
Ugdymo, gydymo, socialinių įstaigų perkančiosioms organizacijoms maisto pirkimai yra vieni aktualiausių. Nuo jų įvykdyto viešojo pirkimo rezultatų priklauso tiekiamo maisto įvairovė bei kokybė. Jau kuris laikas moksleivių, ligonių maitinimas sulaukia didelio visuomenės dėmesio: maisto produktų tiekimo sutartis dažnu atveju laimi didieji tiekėjai išsakomos pretenzijos dėl asortimento ir maisto produktų kokybės bei tiekėjų netinkamo įsipareigojimų vykdymo.
CPO LT, prieš skelbdama centralizuotą viešąjį maisto produktų pirkimą, pirmiausia apklausė perkančiąsias organizacijas dėl šių prekių centralizavimo poreikio. Apklausoje dalyvavo 101 respondentas. 66,3 proc. apklaustųjų nurodė, kad norėtų šias prekes įsigyti centralizuotai. Taip pat buvo atliktas maisto prekių rinkos tyrimas: išanalizuoti potencialūs tiekėjais ir jų siūloma produkciją bei perkančiųjų organizacijų sudarytos maisto prekių įsigijimo sutartys. Jų analizė parodė, kad tiekėjai skirtingoms perkančiosioms organizacijoms taiko didžiules kainų žirkles tiems patiems produktams. Pavyzdžiui, už tos pačios rūšies kiaušinius viena įstaiga moka 8 ct už vienetą, o kita – net 19 centų, t. y. dukart daugiau.
Maisto produktų viešųjų pirkimų centralizavimas CPO LT elektroniniame kataloge, tikėtina, spręs šią ir kitas susijusias problemas. Perkančiosios organizacijos bus išlaisvintos nuo ilgai trunkančių viešųjų pirkimų procedūrų vykdymo, pasitaikančio jų stabdymo, tiekėjų kvalifikacijos tikrinimo, sutarčių rengimo ar net teisminių ginčų. Kita vertus, centralizavus šiuos pirkimus, bus eliminuojamos galimos korupcinių ryšių grėsmės, kelių tiekėjų dominavimas rinkoje, tad maisto produktų pirkimai taps skaidresni.
Maisto produktų centralizavimą CPO LT pradėjo nuo dviejų produktų – pieno ir jo produktų bei duonos ir duonos gaminių – viešojo pirkimo paskelbimo. Vykdant šį pirkimą, siekiama, kad elektroninio katalogo tiekėjais taptų regioninio smulkiojo verslo įmonės, kurioms dažnai sunku konkuruoti su stambiaisiais verslininkais. Todėl pieno ir pieno produktų pirkimas išskaidytas net į 15, o duonos ir duonos gaminių – į 13 dalių.
Tiekėjams nebūtina turėti visą asortimentą – net vieną produktą tiekiantis verslininkas gali lygiaverčiai konkuruoti dėl viešojo pirkimo užsakymo. Mažesniam tiekėjui palanki ir nuostata, kad esant poreikiui didesniems produktų kiekiams, nei jis gali tiekti, juos perkančioji organizacija galės įsigyti iš kelių ūkininkų. Tiekėjams taip pat nebus privaloma visiems skelbiamiems pirkimams teikti savo pasiūlymus, tad jie galės pasirinkti jiems labiausiai priimtinus pirkimus ir juose dalyvauti.
Ūkininkai ir kiti smulkieji gamintojai, apsisprendę dalyvauti centralizuotuose viešuosiuose pirkimuose, neturėtų baimintis išaugusios administracinės naštos. Maisto produktų tiekimo sutartys bus standartinės, o jų administravimas nesudėtingas. Tiekėjų patogumui, su juo bus sudaroma tik viena sutartis, net ir laimėjus kelių skirtingų produktų tiekimo užsakymą.
Kita vertus, didesnė konkurencija ir pirkimų skaidrumas perkančiosioms organizacijoms suteiks galimybę įsigyti maisto produktus geresnėmis kainomis.
CPO LT kviečia visus tiekėjus teikti paraiškas Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje.

Nuo 2019 m. gruodžio 9 d. bus tikrinamos pateiktos paraiškos ir visi tiekėjai, atitinkantys nustatytus reikalavimus, bus priimti į dinaminę pirkimų sistemą (DPS), kuri galios net 6 metus, iki 2025-12-09. Per visą DPS galiojimo laikotarpį galės ateiti ir nauji tiekėjai, siūlantys CPO LT elektroniniame kataloge savo prekes.

Kilus klausimų kreiptis:
Kristiną Gaižutienę, antrosios centralizuotų viešųjų pirkimų grupės vadovę, tel. (8 5) 205 3745, [email protected]
Dainių Navicką, pirkimų vadovą tel. (8 5) 274 8727, [email protected]

Sužinokite pirmieji

Užsiregistruokite mūsų naujienlaiškį, kad gautumėte naujausią informaciją:

bei sekite mus socialinėse medijose: